Projectbeschrijving
Met een jaarlijks groeipercentage van 10-17%, volgens de Autism Society. De aandoening heeft invloed op hoe een persoon de wereld waarneemt en met anderen omgaat, waardoor het moeilijk wordt voor hen om sociale signalen op te pikken en te interpreteren. Daarom kunnen sociale interacties moeilijk zijn omdat ze moeite kunnen hebben met het ‘lezen’ van andere mensen en het uiten van hun eigen emoties. Mensen met ASS zijn echter vaak zeer grondig in hun werk, punctueel en oplettend. Desondanks zijn de huidige werkgelegenheidsgegevens voor personen met ASS niet bemoedigend, aangezien ze suggereren dat ze minder snel zullen werken dan alle andere gehandicaptengroepen (Newman et al., 2009). Veel mensen met ASS, zelfs degenen met de meest ernstige uitdagingen, tonen interesse in werken (Target & Wehman, 2009). Jongvolwassenen met ASS melden zelfs dat het vinden van een baan hun leven meer dan wat dan ook zou verbeteren (Barnard, Harvey , Potter en Prior, 2001). Als ze de waardigheid van betaald werk hebben, kunnen ze bijdragen aan essentiële zaken zoals huisvesting, voedsel, kleding en de ondersteuning en diensten die nodig zijn in hun leven. Daarom hebben mensen met ASS instructie nodig in het ontwikkelen van soft skills, waarbij ze enerzijds gericht zijn op vaardigheden met betrekking tot het zoeken naar werk (bijv. CV-voorbereiding, sollicitatiegesprekvaardigheden, dresscode, enz.), En vaardigheden gerelateerd aan functionele vaardigheden om te overleven en te slagen in de arbeidssector. (dwz sociale en communicatieve vaardigheden, positieve relaties opbouwen en netwerken met collega's, enz. Daarom beoogt dit project:
-een innovatief trainingspakket voor docenten ontwerpen, testen en publiceren dat hen zal begeleiden en ondersteunen om jongvolwassenen met ASS de soft skills bij te brengen die nodig zijn om te beginnen en te slagen op de werkplek
- trainingscursussen geven om jongvolwassenen met ASS rechtstreeks te trainen in een reeks soft skills en deze cursussen ook aan een doelgroep van docenten te geven, om het rimpeleffect van die cursussen te versterken en te bestendigen.